mm

Ingredienser


Det er ingen problemer å bake uten å bruke sukker og mel. Det finnes i dag mange flotte produkter å få kjøpt, som fullt ut erstatter bruk av mel og sukker i både kaker og andre godsaker. Mange velassorterte dagligvarebutikker har en del av disse produktene, ellers har helsekostforretninger også mye.

I tillegg finnes det utrolig mange forskjellige nettbutikker som fører produktene. Favoritten min blant disse nettbutikkene er helt klart den amerikanske butikken iHerb.com. Her finner du det aller meste...
Skal du bestille må du gjerne bruke koden min TOV581 og få 5$ i rabatt (10$ rabatt på ordrer over 40$).

Kokosolje

Dette er en olje som er presset fra ferske kokosnøtter, og finnes både med og uten kokossmak. Jeg foretrekker å bruke olje uten kokossmak, ganske enkelt fordi jeg synes den er mer anvendelig. Oljen er myk i romtemperatur, men blir hard i kjøleskapet. Oljen inneholder mange nyttige fettsyrer.

Kokosmel

Kokosmel er svært fiberrikt, og inneholder lite karbohydrater. Melet suger til seg mye væske, noe som gjør det svært drøyt i bruk.

Mandelmel

Mandelmel kan kjøpes ferdig, eller lages selv. Kjøpt mandelmel kan fås både fettredusert og med fett. Mandelmelet jeg bruker i oppskriftene mine kjøper jeg fra nettbutikken iHerb, og dette er kun finmalte skoldede mandler som ikke er fettredusert. Du kan gjerne lage ditt eget mandelmel ved å finmale mandler, enten med eller uten skall. Beholder du skallet på blir melet mer fiberrikt, og inneholder dermed mindre karbohydrater. Skal du bruke melet i sjokoladekake f. eks. gjør det jo ingenting om det ikke er hvitt. Skal du derimot bruke det i lyse kaker, blir det penere og mer delikat å bruke hvitt mandelmel. Mal små porsjoner om gangen, for å få melet mest mulig finmalt. Pass bare på å stoppe før mandlene begynner og slipper olje. En gammeldags mandelkvern er det beste å bruke, men kaffekvern eller blender/hurtigmikser fungerer også.

Linfrømel 

Linfrømel kan kjøpes ferdig, eller lages selv ved å finmale linfrø i en blender/hurtigmikser eller kaffekvern. Linfrømel er fiberrikt, glutenfritt og rikt på Omega 3 fettsyrer. Linfrømel inneholder ingen karbohydrater. Siden Linfrømelet inneholder mye olje, er det beste er å male linfrøene etter hvert som du skal bruke melet, ellers kan det harskne. Lager du mer enn du kan bruke, eller kjøper ferdig mel, er det beste å oppbevare melet i fryseboksen.

Fiberhusk

Fiberhusk er pulveriserte skall av Psylliumfrø. Den består av ca 85 % fiber, og inneholder ingen karbohydrater. Fiberhusk suger til seg mye væske og binder deig f. eks godt sammen. Den bidrar dermed til å gjøre kaker og bakst saftig, og ikke så smuldrete. Fiberhusk er et uvurderlig hjelpemiddel i glutenfri bakst, og selges stort sett i de fleste dagligvarebutikker, samt på helsekostforetninger.

Xanthan Gum

Xanthan gum er et karbohydrat som er fremstilt under gjæring. Xanthan Gum suger til seg mye væske, og kan brukes på samme måte som Fiberhusk, men i mye mindre mengde.

Sjokolade og Kakaopulver

Jeg bruker en del kakaopulver i oppskriftene mine. Kakao inneholder både antioksidanter, jern og magnesium. Kjøp helst organisk råkakao, men dersom du ikke får tak i det, kjøp i alle fall et kakaopulver av god kvalitet.

Skal jeg bruke sjokolade, bruker jeg helst sjokolade med 86 % kakaoinnhold. Minst sukker, og mest sjokolade...

Kakaosmør

Kakaosmør er restproduktet som er igjen etter produksjon av kakaopulver. Kakaosmør har et smeltepunkt på ca. 32 ⁰ C, og bør varmes forsiktig opp for å bevare næringsstoffene og antioksidantene. Jeg blander det gjerne med kokosolje. Det gjør at sjokoladen blir hardere, og mer skinnende, og får en ekstra fyldig og god smak.

Sukrin og Sukrinmelis

Sukrin er et naturlig søtstoff som er basert på sukkeralkoholen Erythriol. Det finnes naturlig i blant annet pærer, melon og sopp. Sukrin inneholder ingen kalorier, og gir heller ingen stigning i blodsukkeret.

Sukrinmelis er finmalt Sukrin. Jeg maler gjerne min egen melis ved å kjøre Sukrin noen minutter i en blender eller hurtigmikser.

Agavesirup

Noen av oppskriftene mine inneholder Agavesirup. Agavesirup har en glykemisk indeks på 30 (eple har til sammenligning 35), og er derfor veldig "snill" mot blodsukkeret. Agavesirup er 3 ganger så søtt som vanlig sukker, og er derfor svært drøy i bruk. Får du ikke tak i Agavesirup kan du helt fint erstatte den med annen søtning, som f.eks. Sukrin.

Vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt lager jeg selv ved å splitte 3 vaniljestenger, putte de på en liten flaske eller glass, og fylle på ca en kopp vodka eller rom. La blandingen stå i ca 1 mnd før du begynner å bruke den. Etter hvert som du bruker av ekstrakten, fyller du bare etter med brennevin, og har dermed vaniljeekstrakt til evig tid... Vaniljeekstrakt kan også kjøpes ferdig, blant annet på iHerb.com.

Vaniljeekstrakt kan i de fleste oppskriftene mine erstattes med frø fra fersk vaniljestang, eller vaniljepulver - som er pulver laget av ekte vanilje.

Gojibær

Gojibær er supersunne små tørkede bær som har vært brukt som medisin i Mongolia, Kina og Tibet de siste 3000 årene. De sies å styrke immunforsvaret og redusere kolesterol. Gojibær er en av matvarene med høyest innhold av antioksidanter vi kjenner til. De inneholder mer vitamin C enn appelsiner, mer betakaroten enn gulrøtter, 18 aminosyrer og 33 mineraler - er proppfulle av næringsstoffer og egner seg godt som energigivende snacks, og som tilsetning i kaker og cookies. Bærene inneholder en del karbohydrater, så jeg bruker de i små mengder.

Lakrisrot pulver 
Lakrisrot pulver er noe jeg bruker i en del oppskrifter. Lakrisrot er veldig søt i seg selv, så ofte trenger du gjerne ikke annen søtning i tillegg.

Jeg bruker helst lakrisrot pulveret "Raw Liquorice Powder"- fra danske Johan Bülow. Dette er rålakris av pressede og granulerte lakrisrøtter.

Lakrisrot pulver får du også kjøpt på helsekostforretninger og på iHerb. Mange hobbybutikker (f.eks. Panduro) fører det også, siden det er mye brukt i dropslaging.

1 ts lakrisrotpulver inneholder kun 2 g karbohydrater...♥ Tove

6 kommentarer:

 1. Hei! Ser at du stort sett bruker sukrin som søtningsstoff. Er du fornøyd med smaken? Jeg og min bror likte ikke smaken, og vi begynte å lete etter alternativer. I Norge er slike produkter overpriset pga statens avgiftssystemer og grådige helsekostkjeder. Klarer man balansegangen mellom vekt, volum og 200,- kronersgrensa er iHerb helt genial. Det vi hovedsaklig bruker av søtning er xylitol, organisk brunsukker og steviva. En blanding av noen eller alle gir helt naturlig søtsmak. En liten obs må jeg komme med. Xylitol og organisk brunsukker har nesten like mange karbohydrater som vanlig raffinert sukker, men har lav GI. Kroppen slipper dermed å pøse på med insulin. I følge lege David Servan-Schreiber var det i hovedsak insulinet som fremmet veksten til kreftcellene, og produkter med lav GI skulle være trygt å spise. De som vil inn i ketose bør styre unna. Steviva er helt uten karbohydrater og kalorier. Andre søtningsprodukter vi har prøvd er steviva blend, palmesukker, blå agave-sirup, økologisk beechwood honning, ris-sirup og økologisk lønnesirup. Alle smaker søtt men tilfører litt andre ting i smaksbildet. Prøv deg gjerne litt frem :)

  SvarSlett
 2. Jeg bruker for det meste Sukrin ja, og er egentlig ganske fornøyd med smaken. Jeg synes det hjelper mye å tilsette vaniljeekstrakt/vanilje sammen med sukrinen for å ikke få den "isete" smaken.
  Stevia har jeg forsøkt, men det syntes jeg ble veldig kunstig søtsmak på...
  Ellers ser jeg at det er kommet noe som heter Sukrin Gold, som jeg har tenkt å få prøvd ut ;-)
  Agavesirup bruker jeg også av og til, for å få en litt rundere søtsmak ;-)

  Tove

  SvarSlett
 3. Sukrin gold ser jeg er et blandingsprodukt, og det var egentlig hovedpoenget mitt. Man bør blande litt. Men det jeg reagerer mest på er at det finnes mange naturlige alternativer til raffinert sukker, og når myndighetene har som målsetning å få ned sukkerforbruket, hvorfor gjør de det da ekstra dyrt å anskaffe seg dem? Spent på boka di!

  SvarSlett
 4. Hei. Jeg lurer på dette med erstatning til sukrin. Jeg liker absolutt ikke smaken, men så skal jeg prøve å blande med litt vaniljepulver for å sjekke en siste gang.
  Det jeg lurer på her er vel om det er lik forhold mellom sukrinmelis og tagatesse? De har omtrent lik konsistens, men kan jeg bare bytte ut likt mot likt i oppskriftene dine?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke prøvd tagatesse selv, men etter det jeg har lest meg til er dette dobbelt så søtt som sukrin... Prøv med halvparten og smak deg litt frem ;-) Er som sagt litt usikker her ;-)

   Slett
 5. Hei! Jeg må bare si at denne bloggen er fantastisk! Jeg har nylig gått over til lavkarbo (for ca 3 uker siden) og selv om jeg ikke er fanatiker enda (har kuttet ut ris, pasta og poteter, men bruker litt hvetemel her og der), har jeg begynt å merke hvordan kroppen min generelt føles mye bedre. En kronisk bursa-betennelse i hoftebeinet har roet seg dramatisk, og jeg håper at den vil forsvinne med tiden.
  Men over til det jeg egentlig skulle si... Jeg begynte med Stevia som søtningsmiddel, men synes dette smakte rart. Så fant jeg Sukrin Gold, som jeg synes er utrolig godt i forhold, og nå bruker jeg bare dette i maten. Min favoritt-dessert er fra Dr.Sofie Hexeberg's bok "Frisk med Lavkarbo" og består av bakte epler i skiver. De strør jeg kanel og Sukrin Gold over før jeg setter de i ovnen, og med et dryss av 70% sjokolade og vaniljekesam blir dette helt himmelsk! :-D

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.