mm

Kreft og Lavkarbo


Som jeg har skrevet før har jeg vært gjennom en tøff kreftbehandling, og jeg tenkte skrive litt om mine tanker omkring kreft, sukker og kosthold...

Etter å ha blitt behandlet for kreft med operasjoner, cellegift og stråling var kroppen min skikkelig utkjørt. Jeg hadde ikke overskudd til noe og følte meg generelt virkelig dårlig...

Helt tilfeldig kom jeg over en artikkel om kreft og sukker basert på en ny behandling av prostatakreft pasienter. Artikkelen hadde overskriften "Ny medisin sulter kreftceller".


Sitat fra artikkelen:

- Kreftceller driver med massiv kroppsbygging. De bygger seg opp ved hjelp av store sukkermengder, sier Ian Mills.
Mills er gruppeleder i Norsk Senter for Molekylærmedisin (NCMM) i Oslo og har nylig publisert en artikkel i prestisjetunge EMBO Journal som viser hvordan prostatakreftceller forbrenner glukose for å produsere energi og byggesteiner nok til å få kreften til å utvikle og spre seg.
- Vi har tro på at vi kan behandle prostatakreft ved å sulte kreftcellene, sier han.
Mills og hans kollegaer har lett etter gener som styrer utvikling av prostatakreft. Flere av de genene de fant, viste seg å være viktige for forbrenningen.
Et av de genene de identifiserte koder for er et enzym som kalles CAMKK2. Dette er et enzym som er svært viktig for forbrenning av glukose i cellene.

- Kreftceller produserer energi på en litt annen måte enn friske celler. De forbrenner mer glukose, mens de skrur av andre prosesser. Dette gjør de fordi de skal være bedre rustet til å vokse og dele seg under forhold som normalt ville vært uforenlig med liv, forklarer Mills.

Kreftcellene bruker store mengder glukose for å få energi og produsere byggesteinene som skal til for å vokse og dele seg - fett, proteiner, DNA og RNA.

- Vi har funnet ut at prostatakreftcellene produserer ekstra mengder av CAMKK2 for å kunne få i stand denne økte glukoseforbrenningen, sier Mills.

For å behandle prostatakreft har Mills og han kollegaer testet en eksperimentell medisin, STO-609. Denne potensielle medisinen hindrer forbrenning av glukose ved å hemme aktiviteten til CAMKK2.
Opprinnelig var denne medisinen tiltenkt behandling av overvekt, men kan nå få sitt gjennombrudd som kreftmedisin.

- Når vi behandlet kreftsyke mus med denne medisinen, så vi at svulstene krympet og at kreften ble forhindret fra å spre seg, sier Mills.

- Ved å hemme CAMKK2 sultes kreften og forhindres fra videre vekst. Vi tror dette kan være et nytt prinsipp for behandling av prostatakreft, som ikke har vært prøvd ut før og håper vi kan teste behandlingen på pasienter innen fem år, sier han.

Foto: forskning.no
Denne artikkelen fikk meg virkelig til å tenke...

Kreftceller vokser raskt og trenger mye energi for å vokse. Dette virket logisk for meg, men måtte vel også være samenlignbart med andre typer kreftceller - ikke bare prostatakreft??

Etter å ha lest rundt på nettet fant jeg flere artikler der det ble pekt på sammenhengen mellom kreftcellers vekst og sukker.

Blant andre var Legen David Servan-Schreiber - som selv har hatt kreft. Han har gitt ut boken Anticancer: A New Way of Life
Her skriver han:

"Mat som øker glukosenivået i blodet raskt, for eksempel sukker eller hvitt mel, omtales som mat med høy «glykemisk indeks». Når vi spiser slike matvarer, utskiller kroppen øyeblikkelig en dose insulin for å hjelpe glukosen i å trenge inn i cellene. 
Sammen med insulinet utskilles også et annet molekyl som kalles IGF(insulin-growth factor) som skal stimulere cellevekst. Sukker gir altså næring til vevet og bidrar til at det vokser raskt. Insulin og IGF har også en annen virkning, de bidrar til betennelsesfaktorer som også stimulerer cellevekst og fungerer som gjødsel for tumorer."

Sukker og koffein
Foto: friskisogsvettis.noOgså på Kreftforeningens sider kan man lese om kreft og sukker:

"Selv om sukker ikke er direkte kreftfremmende, er det en god idé å begrense inntaket av sukker. Det er fordi mye sukker gjør at kroppen produserer mye insulin.


Insulin er et naturlig stoff som lages i bukspyttkjertelen. Insulin kan fortelle celler at de skal vokse. For friske celler, er dette bra. Det er fordi når kroppens celler vokser, deler de seg, dør og blir erstattet med nye. Dette er en naturlig prosess for vedlikehold og selve livet til cellene.

Kreftceller kan bli stimulert til å vokse mer, også når kroppen produserer mye insulin. Så mens noe insulin er normalt, kan for mye insulin oppmuntre kreftceller til økt cellevekst noe som ikke er bra.

Kort oppsummert så er ikke sukker kreftfremmende. Men mye sukker kan føre til for mye insulin i kroppen, som ikke er bra for helsen."

"Det er ikke sukkeret, men heller insulinet som ser ut til å kunne speede opp vekst i kreftceller. For å unngå dette bør du begrense mengden sukker."


Foto: iform.no

Etter å ha lest alt dette bestemte meg for å prøve å sulte ut eventuelle kreftceller som har lurt seg unna, ved å kutte ut karbohydrater. Argumentene virket logiske, så hvorfor ikke forsøke :-)
Bonusen er at jeg i tillegg har fått en energi og overskudd jeg ikke trodde var mulig! 
Fra å være ekstremt B - menneske, har jeg nå blitt skikkelig A, for å nevne noe...

Jeg må få presisere at å spise lavkarbo er er et valg jeg har tatt for min egen del. Enhver andre må få ta de valg en selv ønsker, og føler er riktig.
Uansett tror jeg at å ha et bevisst forhold til kosthold er fornuftig - kreft eller ikke...

Har du spørsmål, kommentarer eller ønsker du å vite mer, legg gjerne igjen en kommentar eller du kan ta kontakt direkte med meg på mail.


♥ Tove

16 kommentarer:

 1. "Kort oppsummert så er ikke sukker kreftfremmende." Alle mennesker har kreftceller i kroppen. Hvorfor er de så redd for å si at sukkeret er kreftfemmende? Hvis du ikke gir de sin næring vil de heller ikke vokse så raskt at immunforsvaret mister kontroll. Dessuten, de bruker radioaktivt sukker for å påvise kreftceller i en PET-scanner. Det sier meg at det er direkte sammenheng mellom sukker og kreft. Fikk sjokk og blei direkte kvalm da jeg så et innslag på TV fra Radiumhospitalet. Ei lita jente på 10 år skulle feire at hun endelig var blitt kvitt kreften. Inn døra kom personalet med ei diger marsipankake. Hurra! La oss gi håp til de få kreftcellene som kanskje overlevde. Har de som jobber med kreftpasienter virkelig ikke satt seg inn i denne forskingen? Hvorfor ta risikoen? Er det viktigere med 10 minutters kos enn større sjanse for vellykket behandling? Har de ikke sett nok elendighet?

  Ble litt engasjert, men jeg tror du støtter mitt syn på saken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er fullstendig enig med deg, og forstår godt at du blir engasjert ;-D
   Jeg synes egentlig at Kreftforeningen er litt "feig", når de ikke vil ta et klart standpunkt i forholdet til sukker...
   Jeg har selv vært på kurs i regi av Kreftforeningen, med ernæringsfysiolog fra Radiumhospitalet, som blankt avviste at det var noen sammenheng mellom kreft og kosthold...
   Jeg har derimot lest så mye forskning som viser det motsatte nå, at jeg velger å i alle fall forsøke å kutte ned på karbohydratene. Alt som kan bedre sjansene mine fra å få tilbakefall må forsøkes!!
   I E-boken jeg holder på med har jeg skrevet ennå litt mer om kreft og sukker ;-) Som du forstår er det et tema som engasjerer meg ;-D

   Tove

   Slett
  2. Ingen sammenheng mellom kosthold og kreft? Ringer det ikke en bjelle hos ernæringsfysiologene når kreftceller tiltrekker seg og spiser det radioaktive sukkeret som brukes i PET scanningen? Så en demonstrasjon på Schrødingers katt <> og begynte å søke litt om PET scanning. Det var slik jeg havnet på din blogg, via en annen. Jeg kan forøvrig bekrefte det "alle andre" opplever på LCHF kost. Mer energi, mindre medisinbruk og bedre generell helse. Og jeg har ikke gått fanatisk til verks engang. Spiser fortsatt hvitt mel, potet, pasta og ris, bare i mindre mengder. Sukkeret derimot er så og si ute av livet mitt!

   Slett
  3. Så flott at du også har merket de positive effektene et kosthold uten sukker bringer med seg :-) Det kan fort bli et noe ensidig fokus på slanking og vektnedgang når en snakker om lavkarbo kosthold... Men, det er jo så mange andre positive virkninger for kroppen en ikke snakker om... Energi og overskudd ikke minst! Følte meg litt som en Duracell kanin i starten ;-D Uvant, men herlig!!

   Slett
  4. Ja, dessverre har fokuset i media blitt helt feil. Lavkarbo er ikke en diett for å bli slank. Det er en livsstilsendring for å få bedre helse. Vektnedgang er jo mest en positiv bi-effekt. De som ikke har noe å ta av, går heller ikke ned i vekt. Selv har jeg alltid vært undervektig pga en muskelsykdom. Fastlegen ønsket at jeg skulle begynne å drikke sukkerbrus i stedet for lettbrus. Hvordan kan fagfolk være så ignorante over hva sukkeret egentlig gjør med kroppen? Vektoppgangen er jo bare et visuelt utslag på noen få av de negative effektene sukkeret har på kroppen. Jeg har nå byttet fastlege, og drikker hjemmelagd brus uten kunstige tilsetningsstoffer.

   Myndighetene ønsker at innbyggerne både skal kutte sukker og spise mere grønt. Lavkarbo er den eneste realistiske måten å få dette til på. Denne livsstilen lærer oss å lage mat fra grunnen av, og vi får et bevisst forhold til hva vi putter i oss. Dessverre står frykten for det mettede fettet, og et reinspikka kolesterolhysteri i veien for bedre folkehelse. Det er gjennom forsking bevist at det er sukkeret som skaper betennelse i (blod)åreveggene, og som får avleiringene til å løsne. Høyt kolesterol i seg selv er ikke farlig. Det er småpartikkelen i det dårlig (LDL) kolesterolet som utgjør en risikofaktor, og det er påvist en direkte sammenheng mellom betennelsen skapt av sukkeret og disse småpartiklene. Hva om myndighetene prøvde å bekjempe den virkelige årsaken til hjerte- kar sykdommer?

   Det var ikke meningen å kuppe kreft og sukker innlegget ditt, men som du selv er inne på er det mange andre gode grunner til et kosthold uten sukker. Vi får håpe myndighetene tør starte krig mot sukkeret, og heller inngår en fredsavtale med mettet fett.

   Du gjør forøvrig en kjempejobb med blogg og bok. Å ikke begynne på lavkarbo, fordi du tror at du må kutte søtsaker og bakst, er ingen unnskyldning lenger!

   Slett
  5. Jeg er fullstendig enig med deg Øyvind, og synes det er kjempeflott at det er noen som er like engasjert i temaet kreft og sukker som meg! Tusen takk for flotte tilbakemld på innlegget, det setter jeg virkelig stor pris på! Som du sier er lavkarbo et kosthold der det blir mer fokus på rene råvarer, og å lage mat fra grunnen av. Dette er en ting jeg har vært opptatt av alltid, også før jeg startet med lavkarbo. Å vite hva man putter i seg og ikke minst barna er en ting jeg også brenner for... Etter å ha lest bøkene til Mats-Eric Nilsson fikk jeg virkelig øynene opp for alt matvareindustrien lurer oss med... Anbefales virkelig, dersom du ikke allerede har lest dem ;-)

   Ha en flott kveld Øyvind!

   Tove

   Slett
 2. Denne er veldig interessant. http://tv.nrk.no/serie/schrodingers-katt1/dmpv73002112/30-08-2012

  Samme prinsippet, ved faste får ikke kreftcellene glukose.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette Tv programmet er kjempespennende, og jeg har faktisk sett det flere ganger ;-) Virkelig spennende nye tanker omkring kreftcellenes måte å virke på. Hadde jeg visst om dette da jeg selv fikk cellegift, hadde jeg helt klart forsøkt det!
   Var kjempe kjempedårlig under hver eneste cellegiftkur, og dersom dette hadde gjort at giften i tillegg virket bedre, så hadde jeg helt klart villet forsøke å faste en dag før kur...
   Tviler derimot på at norske helsemyndigheter kommer til å anbefale dette på en stund...

   Slett
 3. Ofte er det dramatiske hendelser som må til i livet før vi virkelig tar et grep om i hverdagen våres og endrer synet på hvordan vi velger og leve! Syntes det er flott at mennesker begynner og få opp øynene for andre alternativer enn kun og forholde seg til hva fastlegen sier til deg. Skal man tilegne seg nye kunnskaper kan man ikke tråkke seg i samme sporet hele tiden ,men se etter nye muligheter og alternativer.Begynte og lese boken til Mats-Eric Nilsson som heter "den hemmelige kokken". Siden har jeg søkt mer og mer kunnskap om hva vi omgir oss rundt og hva vi spiser og temaet er uendelig langt!

  Anbefaler alle til og se disse filmene for å få en tankevekker!

  http://www.youtube.com/watch?v=r4DOQ6Xhqss og denne http://www.youtube.com/watch?v=ELTldYccY1U

  SvarSlett
 4. Kreft er ikke en foelge av dårlig kosthold.
  Jeg har spist sunt hele livet, vaert vegetarianer siden jeg var 8 år (dvs i 23 år), de siste årene har jeg helt kuttet ut sukker også. Spiser ikke soetningsmiddel, ferdigmat osv heller. Alltid vaert aktiv og trent mye. Aldri smakt en sigarett og drikker et glass vin 2-3 ggr i året. Likevel fikk jeg kreft og det er alvorlig.
  Kjenner meg provosert når folk påstår at kreft kommer av usunt kosthold/liv, og at om man bare kutter ut sukker osv så får man ikke kreft. Det er ikke sant! Hadde det värt det hadde jeg aldri fått kreft, jeg kjenner ingen som lever så sunt som meg, men de som propper i seg sukker, alkohol, nikotin osv er helt friske....

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære deg!
   Jeg må innrømme at jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du beskriver... Jeg levde også kjempesunt, trente jevnlig, spiste hjemmelaget sunn mat, drakk minimalt med alkohol, og røkte ikke - allikevel fikk jeg kreft i en alder av 34... Livet føltes utrolig urettferdig! Jeg så også på alle rundt meg som levde usunt, men allikevel var friske...
   Kreft er en sammensatt lumsk sykdom, der mange ulike faktorer spiller inn, hvorvidt man utvikler sykdommen eller ei. I mitt tilfelle har det vist seg at en genfeil ligger bak utviklingen av sykdommen. I andre tilfeller er det vanskelig å peke på noe spesiell årsak, og ofte er det rett og slett snakk om flaks eller uflaks...
   Jeg mener ikke å påstå at det er så enkelt som å kutte ut sukker, så får en ikke kreft... Bildet er så mye mer nyansert enn det... Jeg mener bare at et sunt og riktig balansert kosthold kan være en viktig faktor i hele det store bildet...
   Jeg beklager at du føler deg provosert av det jeg skriver, og håper dette var med å oppklare litt.

   Tove

   Slett
 5. Spørsmålet er: hva er å leve sunt? Er det å være vegeterianer? Det er ikke meningen å tråkke noen på tærne. Jeg elsker dyr, men har etter flere år innsett at kroppen min trenger kjøtt, innmat, gelatin m.m. Jeg har hatt diverse mangelsykdommer, men etter at jeg la om til tradisjonskost - og noe redusert karbohydratinntak- har jeg fått et nytt liv. Det er mange som forteller samme historie på bloggene "Fra jord til bord", "Et liv i balanse". Søk på PirkePetter, han sier det som det er. Vi må kreve at dyrene skal ha et godt liv!

  SvarSlett
 6. Har hatt lungekreft og kreften ble påvist i PET maskinen. Jeg er glad for at kreften må ha sukker, ellers hadde jeg kommet for sent da jeg ikke hadde symptomer. Men jeg også har kuttet ut sukkeret, mest for å gå ned i vekt. Men når jeg leser dette som dere har skrevet, så kan jeg kanskje forhindre recidiv? Uff, det er farlig å leve, man kan dø av det.

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 8. Det er virkelig spændende læsning!! Har sendt link til din blog til rigtig mange af mine venner.
  Meb tror desværre aldrig de officielle råd bliver at undgå sukker da det er en kæmpeindustri og der er så mange penge det.
  Alt godt fremover.

  SvarSlett
 9. Meget tankevækkende indlæg! Tak for at dele det med os.

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.