mm

mandag 5. mars 2012

Kreft, sukker og lavkarbo...

Som jeg har skrevet før har jeg vært gjennom en tøff kreftbehandling, og jeg tenkte skrive litt om mine tanker omkring kreft, sukker og kosthold...

Etter å ha blitt behandlet for kreft med operasjoner, cellegift og stråling var kroppen min skikkelig utkjørt. Jeg hadde ikke overskudd til noe og følte meg generelt virkelig dårlig...

Helt tilfeldig kom jeg over en artikkel om kreft og sukker basert på en ny behandling av prostatakreft pasienter. Artikkelen hadde overskriften "Ny medisin sulter kreftceller".


Sitat fra artikkelen:

- Kreftceller driver med massiv kroppsbygging. De bygger seg opp ved hjelp av store sukkermengder, sier Ian Mills.
Mills er gruppeleder i Norsk Senter for Molekylærmedisin (NCMM) i Oslo og har nylig publisert en artikkel i prestisjetunge EMBO Journal som viser hvordan prostatakreftceller forbrenner glukose for å produsere energi og byggesteiner nok til å få kreften til å utvikle og spre seg.
- Vi har tro på at vi kan behandle prostatakreft ved å sulte kreftcellene, sier han.
Mills og hans kollegaer har lett etter gener som styrer utvikling av prostatakreft. Flere av de genene de fant, viste seg å være viktige for forbrenningen.
Et av de genene de identifiserte koder for er et enzym som kalles CAMKK2. Dette er et enzym som er svært viktig for forbrenning av glukose i cellene.

- Kreftceller produserer energi på en litt annen måte enn friske celler. De forbrenner mer glukose, mens de skrur av andre prosesser. Dette gjør de fordi de skal være bedre rustet til å vokse og dele seg under forhold som normalt ville vært uforenlig med liv, forklarer Mills.

Kreftcellene bruker store mengder glukose for å få energi og produsere byggesteinene som skal til for å vokse og dele seg - fett, proteiner, DNA og RNA.

- Vi har funnet ut at prostatakreftcellene produserer ekstra mengder av CAMKK2 for å kunne få i stand denne økte glukoseforbrenningen, sier Mills.

For å behandle prostatakreft har Mills og han kollegaer testet en eksperimentell medisin, STO-609. Denne potensielle medisinen hindrer forbrenning av glukose ved å hemme aktiviteten til CAMKK2.
Opprinnelig var denne medisinen tiltenkt behandling av overvekt, men kan nå få sitt gjennombrudd som kreftmedisin.

- Når vi behandlet kreftsyke mus med denne medisinen, så vi at svulstene krympet og at kreften ble forhindret fra å spre seg, sier Mills.

- Ved å hemme CAMKK2 sultes kreften og forhindres fra videre vekst. Vi tror dette kan være et nytt prinsipp for behandling av prostatakreft, som ikke har vært prøvd ut før og håper vi kan teste behandlingen på pasienter innen fem år, sier han.

Foto: forskning.no
Denne artikkelen fikk meg virkelig til å tenke...

Kreftceller vokser raskt og trenger mye energi for å vokse. Dette virket logisk for meg, men måtte vel også være samenlignbart med andre typer kreftceller - ikke bare prostatakreft??

Etter å ha lest rundt på nettet fant jeg flere artikler der det ble pekt på sammenhengen mellom kreftcellers vekst og sukker.

Blant andre var Legen David Servan-Schreiber - som selv har hatt kreft. Han har gitt ut boken Anticancer: A New Way of Life
Her skriver han:

"Mat som øker glukosenivået i blodet raskt, for eksempel sukker eller hvitt mel, omtales som mat med høy «glykemisk indeks». Når vi spiser slike matvarer, utskiller kroppen øyeblikkelig en dose insulin for å hjelpe glukosen i å trenge inn i cellene. 
Sammen med insulinet utskilles også et annet molekyl som kalles IGF(insulin-growth factor) som skal stimulere cellevekst. Sukker gir altså næring til vevet og bidrar til at det vokser raskt. Insulin og IGF har også en annen virkning, de bidrar til betennelsesfaktorer som også stimulerer cellevekst og fungerer som gjødsel for tumorer."

Sukker og koffein
Foto: friskisogsvettis.noOgså på Kreftforeningens sider kan man lese om kreft og sukker:

"Selv om sukker ikke er direkte kreftfremmende, er det en god idé å begrense inntaket av sukker. Det er fordi mye sukker gjør at kroppen produserer mye insulin.


Insulin er et naturlig stoff som lages i bukspyttkjertelen. Insulin kan fortelle celler at de skal vokse. For friske celler, er dette bra. Det er fordi når kroppens celler vokser, deler de seg, dør og blir erstattet med nye. Dette er en naturlig prosess for vedlikehold og selve livet til cellene.

Kreftceller kan bli stimulert til å vokse mer, også når kroppen produserer mye insulin. Så mens noe insulin er normalt, kan for mye insulin oppmuntre kreftceller til økt cellevekst noe som ikke er bra.

Kort oppsummert så er ikke sukker kreftfremmende. Men mye sukker kan føre til for mye insulin i kroppen, som ikke er bra for helsen."

"Det er ikke sukkeret, men heller insulinet som ser ut til å kunne speede opp vekst i kreftceller. For å unngå dette bør du begrense mengden sukker."


Foto: iform.no

Etter å ha lest alt dette bestemte meg for å prøve å sulte ut eventuelle kreftceller som har lurt seg unna, ved å kutte ut karbohydrater. Argumentene virket logiske, så hvorfor ikke forsøke :-)
Bonusen er at jeg i tillegg har fått en energi og overskudd jeg ikke trodde var mulig! 
Fra å være ekstremt B - menneske, har jeg nå blitt skikkelig A, for å nevne noe...

Jeg må få presisere at å spise lavkarbo er er et valg jeg har tatt for min egen del. Enhver andre må få ta de valg en selv ønsker, og føler er riktig.
Uansett tror jeg at å ha et bevisst forhold til kosthold er fornuftig - kreft eller ikke...

Har du spørsmål, kommentarer eller ønsker du å vite mer, legg gjerne igjen en kommentar eller du kan ta kontakt direkte med meg på mail :-)

6 kommentarer:

 1. Meget spændende læsning.
  Tak.

  SvarSlett
 2. Det er 70-80 år siden prof. Warburg oppdaget sin Warburg-effekt, som beskriver kreftcellers avhengighet av glykolysen. Så det at sukker er godt fór for kreftceller er hevet over tvil, og du er på rett vei.

  SvarSlett
 3. Legg også hvitt mel til listen over ting du må unngå. Hvitt mel og sukker er vørstinger når det gjelder å stimulere til hæyt insulinnivå i blodet.

  SvarSlett
 4. Interessant!! Dette skal jeg ta med meg videre! Jeg følges opp for sterk mistanke om spredning av tarmkreft til lungene, så jeg forsøker aktivt å motarbeide kreftcellene og skape dårlige vekstforhold..!

  SvarSlett
 5. Ja, det å kutte ut sukker er helt fantastisk!
  Lavkarbo virker mot alt, jeg sluttet med åtte medisiner!

  SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.